BEL NU 035 - 772 08 38

Wat is een vetafscheider?

Een vetafscheider (vetput in de volksmond) is een put die wordt geplaatst tussen het punt waar afvalwater geloosd wordt en het openbare riool. Het reinigt het afvalwater door er vet en slib uit te halen. Op deze manier beschermt een vetafscheider het riool tegen verstoppingen. Ook voorkomt het onnodige belasting van de rioolwaterzuivering. Vetafscheiders zijn uitsluitend bedoeld voor het afvalwater. Het water van het toilet en regenwater mag niet door de vetafscheider. Dit belemmert de werking van de vetafscheider en belast de vetafscheider onnodig.

Voor wie?

In het Activiteitenbesluit (hierin heeft de overheid het lozen van afvalwater gereguleerd) is beschreven bij welke activiteiten bedrijven een vetafscheider moet hebben:

inwendig reinigen en ontsmetten van vrachtwagens en andere transportmiddelen waarin vlees onverpakt is vervoerd bereiden van voedingsmiddelen het slachten van dieren.

Denk hierbij aan:

  • horeca: restaurants, hotels, cafetaria’s etc.
  • sport- en bedrijfskantines
  • instellingen ziekenhuizen en verzorgingstehuizen
  • winkels als viswinkels, bakkerijen en slagerijen,
  • levensmiddelenindustrie

Soorten vetafscheiders

Vetafscheiders zijn er in verschillende maten, uitvoeringen en capaciteiten. De juiste capaciteit van de vetafscheider is erg belangrijk. Een te kleine capaciteit kan leiden tot overbelasting en bij een te grote capaciteit hoeft de put minder vaak leeg gemaakt te worden met als gevolg dat de vetlaag kan gaan rotten. In beide gevallen komen vet- en slibdeeltjes alsnog in het riool terecht.

vetafscheider-principeHet principe van de vetafscheider: slib zinkt en vet drijft.

horeca-vaatwasserVoor restaurants etc. is een vetafscheider verplicht.

vetafscheiderRioolservice Peer levert en installeert AQUAFIX vetafscheiders.

Rioolservice Peer heeft veel ervaring met vetafscheiders. Wij kunnen u helpen met de berekening van de eisen en leveren op
basis daarvan de juiste vetafscheider, uiteraard rekening houdend met uw wensen. De vetafscheiders die wij leveren zijn van AQUAFIX en hebben een hoogwaardige kunststof kwaliteit en een lange levensduur.

De standaard AQUAFIX vetafscheiders, zijn voorzien van alle vereiste markeringen en rendementsatteseten en zijn geconstrueerd volgens de NEN EN 1825 (voorheen de NEN 7089).

Speciaal voor gebieden met een hoog grondwater niveau kunnen wij betonnen putten leveren die bestand zijn tegen de opwaartse waterdruk die voorkomt in een dergelijke omgeving.

Voor ondernemingen/instellingen die geen putten ondergronds en buiten het pand mogen plaatsen beschikken wij over diverse bovengrondse oplossingen, o.a. voor plaatsing in de kelder. Deze putten beschikken over een pomp unit van de beste kwaliteit. Voor deze pomp units bieden wij onderhoudscontracten. U bent verzekerd van een optimaal werkende pomp en een verlenging van de levensduur.

Voor meer informatie over specifieke eisen van de milieuwetgeving klik hier.

Hebt u specifieke wensen en eisen? Of hebt u gewoon een vraag? Neem dan gerust even contact op met Rioolservice Peer: uw vakkundige en betrouwbare partner voor aanleg en onderhoud van vetafscheiders.